Świąteczne przysmaki

Kiedy jak nie w święta można spełniać swoje kulinarne marzenia? Na świątecznych stołach lądują prawdziwe przysmaki, jakich nie jada się na co dzień, można też takie smakołyki podarować komuś w prezencie.

Konfiturki

Konfitury można w świątecznym menu wykorzystać na wiele sposobów. Są oczywiście kanapki na śniadanie, można konfiturą wypełnić francuskie rogaliki albo owocowe tarty, pasują do serów, a nawet do pieczonego mięsa, jak konfitura z żurawiny czy wytrawnej gruszki.

Zestaw takich smacznych konfiturek warto dać w prezencie pod choinkę – dostępne na eterno.pl przetwory są w ozdobnych, poręcznych słoiczkach, a komplet smaków można wybrać samodzielnie. Szczególnie polecane na prezent są konfitury w niebanalnych smakach, jakich zwykle nie spotyka się w sklepach, na przykład krem bananowy z ananasem i kokosem, konfitura z płatków róży, truskawka z morwą, pigwa z imbirem i miodem, truskawki w czekoladzie.

Syropy

Kolejny słodki przysmak, który świetnie sprawdzi się w roli świątecznego prezentu, to owocowy syrop. Do czego można go użyć? Oczywiście do herbaty, ale też smacznych drinków, do udekorowania deseru, dla wzmocnienia bożonarodzeniowego kompotu, a nawet do sałatek.

Wśród propozycji nie może zabraknąć dobrze znanych smaków jak czarna porzeczka, cebula z cytryną, czarny bez, porzeczka, malina, wiśnia czy pigwa, ale są też oryginalniejsze propozycje, jak syrop imbirowy, piernikowy, o smaku szarlotki, migdałowo-czekoladowy, z płatków róży, lawendy i bzu, z żurawiny i ziół, korzennych przypraw albo dyni, w stylu amerykańskim.

Owoce w zalewie

Zimą nie ma tylu świeżych owoców co latem, więc ich smak i aromat warto zatrzymać w smakowitych przetworach. Owoce w syropie doskonale pasują do wielu świątecznych deserów, można je dodawać do gorących i zimnych napojów, nadają się także do mięsa i ryb, zamieniając dobrze znane potrawy w wykwintne, oryginalne dania.

Najpopularniejsze są marynowane cytrynki – są dostępne w zalewie alkoholowej, z dodatkiem korzennych przypraw albo zalane syropem ze słodkich owoców jak maliny czy truskawki. Na świąteczny stół pasuje także pigwa w zalewie, pomarańcze i grejpfruty w słodkim syropie, wiśnie w rumie.

Przetwory z miodu

Miodowe przysmaki są idealne na zimową aurę i od razu wprowadzą w świąteczny klimat. W zestawie upominkowym można znaleźć nie tylko naturalne miody, ale i miodowe przetwory: syrop malinowy z miodem, cytrynki z miodem, pigwę z miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *