Kawa to nieoceniony trunek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Często zaparzenie kawy jest pierwszą i najważniejszą czynnością, którą wykonujemy o poranku. Kawa pomaga nam zaktywizować siły, obudzić świadomość, uzyskać motywację do wykonywania codziennych obowiązków oraz – co równie ważne – działa niezwykle relaksująco. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że smak i aromat przyrządzanego przez nas trunku zależy także od jakości wody, której używamy do jej przyrządzenia. Ta z kolei może zostać mniej lub bardziej oczyszczona w naszym ekspresie, w zależności od tego, jakiego filtra używamy.
Woda z kranu – o czym warto wiedzieć?
Woda z kranu jest w niemal każdej części naszego kraju zdatna do picia. Często nawet przewyższa swoją jakością wodę mineralną, kupowaną w butelkach. Jej wysoki poziom mineralizacji sprawia, że jest to woda dostarczająca naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów.
Niestety, woda z kranu ma także swoje minusy, o czym wielu z nas nie wie. Przede wszystkim – w jej składzie znajdziemy dużą ilość niewielkich, lecz szkodliwych drobinek, które nie powinny dostawać się do naszego organizmu. Co równie ważne – ich obecność wpływa negatywnie na smak wody. Mowa tu przede wszystkim o śladowych ilościach rtęci i ołowiu, a także o chlorze, który może wywołać nieprzyjemne doznania zapachowe i smakowe.
Ponadto, częste spożywanie nieoczyszczonej wody z kranu może doprowadzić do powstania niezbyt estetycznego osadu na naszych zębach. Odkładający się na ich szkliwie kamień powoduje zmiany w ubarwieniu oraz może prowadzić do rozwoju takich dolegliwości jak paradontoza.
Jakie filtry do ekspresu wybrać?
Filtr filtrowi nierówny – to oczywista zasada. Wiele osób decyduje się na zakup filtrów oryginalnych, produkowanych przez tę samą markę co używany przez nich ekspres do kawy. Nie powinno to dziwić – filtry takie gwarantują pełną kompatybilność oraz wysoki poziom oczyszczania wody.
Szczególną popularnością cieszy się w ostatnim czasie filtr wody Intenza+, przeznaczony do stosowania w urządzeniach marki Saeco i Philips oraz filtr wody Intenza – do urządzeń takich marek, jak Bosch, Siemens oraz AEG. Filtry redukują ilość kamienia osadzającego się we wnętrzu urządzeniach, dzięki czemu przedłużają ich żywotność. Co równie ważne – poprawiają także smak przyrządzanej kawy, redukując ilość obecnych w wodzie zanieczyszczeń i drobinek. Pozwala na oczyszczenie około 50 litrów wody – co oznacza niemal 250 filiżanek pysznej, aromatycznej kawy. Filtry te zaleca się wymieniać średnio co ok. 2 miesiące, w zależności od częstotliwości korzystania z ekspresu.
Osobom poszukującym sprawdzonych filtrów do ekspresu polecamy zapoznać się z ofertą sklepu internetowego Aquamelior. W jego ofercie znajdują się filtry pasujące do niemal wszystkich obecnych na naszym rynku ekspresów do kawy. Jest to idealny sposób, by cieszyć się aromatem pysznej kawy.
fot. materiały prasowe