Jak zaparzyć pyszną kawę z ekspresu?

Kawa to nieoceniony trunek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Często zaparzenie kawy jest pierwszą i najważniejszą czynnością, którą wykonujemy o poranku. Kawa pomaga nam zaktywizować siły, obudzić świadomość, uzyskać motywację do wykonywania codziennych obowiązków oraz – co równie ważne – działa niezwykle relaksująco. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że smak i aromat przyrządzanego przez nas trunku zależy także od jakości wody, której używamy do jej przyrządzenia. Ta z kolei może zostać mniej lub bardziej oczyszczona w naszym ekspresie, w zależności od tego, jakiego filtra używamy.

Woda z kranu – o czym warto wiedzieć?

Woda z kranu jest w niemal każdej części naszego kraju zdatna do picia. Często nawet przewyższa swoją jakością wodę mineralną, kupowaną w butelkach. Jej wysoki poziom mineralizacji sprawia, że jest to woda dostarczająca naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów.

Niestety, woda z kranu ma także swoje minusy, o czym wielu z nas nie wie. Przede wszystkim – w jej składzie znajdziemy dużą ilość niewielkich, lecz szkodliwych drobinek, które nie powinny dostawać się do naszego organizmu. Co równie ważne – ich obecność wpływa negatywnie na smak wody. Mowa tu przede wszystkim o śladowych ilościach rtęci i ołowiu, a także o chlorze, który może wywołać nieprzyjemne doznania zapachowe i smakowe.

Ponadto, częste spożywanie nieoczyszczonej wody z kranu może doprowadzić do powstania niezbyt estetycznego osadu na naszych zębach. Odkładający się na ich szkliwie kamień powoduje zmiany w ubarwieniu oraz może prowadzić do rozwoju takich dolegliwości jak paradontoza.

Jakie filtry do ekspresu wybrać?

Filtr filtrowi nierówny – to oczywista zasada. Wiele osób decyduje się na zakup filtrów oryginalnych, produkowanych przez tę samą markę co używany przez nich ekspres do kawy. Nie powinno to dziwić – filtry takie gwarantują pełną kompatybilność oraz wysoki poziom oczyszczania wody.

Szczególną popularnością cieszy się w ostatnim czasie filtr wody Intenza+, przeznaczony do stosowania w urządzeniach marki Saeco i Philips oraz filtr wody Intenza – do urządzeń takich marek, jak Bosch, Siemens oraz AEG. Filtry redukują ilość kamienia osadzającego się we wnętrzu urządzeniach, dzięki czemu przedłużają ich żywotność. Co równie ważne – poprawiają także smak przyrządzanej kawy, redukując ilość obecnych w wodzie zanieczyszczeń i drobinek. Pozwala na oczyszczenie około 50 litrów wody – co oznacza niemal 250 filiżanek pysznej, aromatycznej kawy. Filtry te zaleca się wymieniać średnio co ok. 2 miesiące, w zależności od częstotliwości korzystania z ekspresu.

Osobom poszukującym sprawdzonych filtrów do ekspresu polecamy zapoznać się z ofertą sklepu internetowego Aquamelior. W jego ofercie znajdują się filtry pasujące do niemal wszystkich obecnych na naszym rynku ekspresów do kawy. Jest to idealny sposób, by cieszyć się aromatem pysznej kawy.

fot. materiały prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *